0 Icon_fb_shadow

Bloody Marry raději z bio rajčat

E44586c0216312fc04571bc2ee07bdca214899cf

Rajčata pěstovaná bez chemie také prokazatelně lépe chutnají.
foto: Ibra Ibrahimovič

Podívejte se na další fotografie



11.10.2011 18:47

Tři instituce v Barceloně totiž potvrdily, že džus z bio rajčat má více prospěšných bioaktivních polyfenolů než džus z rajčat, které rostou na chemii.


Polyfenoly jsou látky obsažené zejména ve slupkách plodin. Mají řadu účinků příznivých pro lidský organismus. Především antioxidační účinky, které zpomalují proces stárnutí a působí preventivně proti srdečním onemocněním a infarktu a má také protirakovinné účinky. Polyfenoly také potlačují tvorbu takzvaného "špatného" cholesterolu a podporují takzvaný cholesterol "dobrý".


Pijte Bio Bloody Marry

Vědci z Barcelonské univerzity zjistili, že rajčatová šťáva z ekologického a konvenčního zemědělství se lišila v obsahu fenolických sloučenin a hydrofilních antioxidantů. V případě šťávy kvality bio byl obsah těchto zdraví prospěšných látek vyšší.
 

  
  Foto: Lara Ferroni


Podle jiné studie z Francie je v biopotravinách více sušiny a minerálů, například železo a hořčík, mimo jiné i více antioxidačních polyfenolů jako fenoly a kyselina sllaicylová. Nová studie tedy i toto francouzské hodnocení podporuje, bio rajčatová šťáva obsahuje podstatně více nejrůznějších zdraví prospěšných kyselin.
 

Hnojeno normálně

Působením umělých živin na rostliny se podle odborníků ztrácí jejich přirozený obranný mechanismus. Jsou pak méně odolné vůči nemocem a mají menší obsah minerálů a vitaminů. Základní rozdíl mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím je totiž ve strategii hnojení a také v úrodnosti půdy.



Zdroj: foodnavigator.com, ScienceDirect, Ecomonitor



Autor: Marýna Fleischmann | Počet přečtení: 1741



0 komentáře


Pro vložení komentáře se přihlaš nebo zaregistruj.