0 Icon_fb_shadow

Farmářské trhy v Kongu

Ba92ef2419739fd8a8e97516145a7168becb04fa

Farmářské trhy Kongo
foto: Markéta Kutilová

Podívejte se na další fotografie



10.07.2011 06:03

Trhy s jídlem v Kongu by se daly zcela jistě označit také jako farmářské – prodejci zde nabízejí vše, co sami vypěstovali, uvařili či ulovili, sesbírali nebo natrhali v pralese.
 

V nabídce najdete převážně základní potraviny a suroviny konžské kuchyně: maniok, arašídy, banány, avokádo, živé slepice, čerstvé chilli papričky, smažené housenky, pražený hmyz, lesní med, v němž ještě plavou lesní včely, ale třeba i sušené opice.

Při pohledu do vyděšených obličejů sušených opic Evropana přejde hlad i chuť a nejspíš se pořádně vyděsí. Polévka z nich tady ovšem patří k největším pochoutkám.

Konžané tvrdí, že se v opičím vývaru ukrývá obrovská síla a že má vzácné léčivé účinky. Své o tom vypráví i Čech, který v Kongu žije už dvanáct let.

„Jednou jsem vážně onemocněl v konžském pralese, daleko od nejbližší nemocnice a civilizace. Záchvaty malárie, horečka a střevní onemocnění mě vyčerpaly tak, že jsem se nemohl ani pohnout, a bylo jasné, že to nepřežiju. Pak mi ale místní začali dávat opičí vývar. Bylo to opravdu odporné, ale jsem přesvědčen, že mi to zachránilo život,“
vypráví mladý krajan.

Hned vedle sušených opic jsou na dřevěném prkně vystavena i další sušená zvířata. Sušení masa patří v Kongu mezi nejčastější formy konzervace masa, neboť většina území je bez elektrické energie, takže o mražení masa nemůže být ani řeči. Jediným problémem je snad puch a hejna much, která oblézají každý kousek sušených pochoutek.

Ndakala, kasava, maniok

Konžská kuchyně má samozřejmě také daleko lepší speciality, na nichž si pochutná každý. Patří k nim ryba vařená v arašídové omáčce či omáčce z palmových ořechů, smažené banány, grilované kozí maso či smažené malé rybičky zvané ndakala. Dominantou konžské kuchyně je však kasava neboli maniok. Pokrmy z jejích listů a bílých kořenů jedí v Kongu ke snídani, obědu i večeři.

Nejčastějším a hlavním jídlem Konžanů je však takzvané fufu - knedlík vařený z maniokové mouky, který sám o sobě nemá žádnou chuť. Proto se uždibuje prsty a namáčí do omáčky, nejčastěji z chilli. Občas se k němu jedí červené vařené fazole či takzvané sombe - vařené listy kasavy vzhledem a chutí vzdáleně připomínající špenát.

Z maniokové mouky se vaří i šišky, které se pak balí do banánových listů. Mají nakyslou chuť a říká se jim chikwanga. Vydatným zdrojem bílkovin jsou smažené housenky bilulu. Většinou jsou velké jako dámský malíček a údajně chutnají sladce a podobně jako ořechy.

Aby bylo konžské jídlo kompletní, nesmí v něm chybět samozřejmě přiměřené množství chilli papriček. Ty se většinou používají syrové, občas se i suší a melou na prášek, kterým se pak sype například nezralé mango či vařená vejce. Právě vařená vejce, pražené arašídy a banány patří mezi jídla, která seženete i v nejzapadlejší vesničce v srdci Demokratické republiky Kongo. Spolu s kokakolou – samozřejmě :)



Autor: Markéta Kutilová | Počet přečtení: 2139



0 komentáře


Pro vložení komentáře se přihlaš nebo zaregistruj.