0 Icon_fb_shadow

Koření suché jako anglický humor

0f09232296a6ed33491e4dca719615f2abdf1926

Prachem zanesené bylinky vás sice nezabijou, ale málokdo je takový pankáč, aby je i s prachem uskladnil.
foto: Bio.cz

Podívejte se na další fotografie



10.06.2011 22:06

V posledních letech jsem se konečně dopracovala k malé zahrádce a pěstovala bylinky, co se na ní vešlo. Na mé roztomilé zahrádce se začalo dařit kromě máty, která roste prakticky jako plevel, také estragonu, levanduli, oregánu, dobromysli a vrcholem mého pěstitelského umění se stal letitý trs majoránky, mateřídoušky a příbuzného tymiánu.


Sama sebe řadím mezi „desetiminutové“ kuchařky. Střídání různých druhů bylin v těstovinách s rajskými však dodaly mému (ne) kulinářskému umění dokonalý dojem, že jsem absolvovala minimálně kurz italsko - řecké kuchyně.

sušení bylin v obýváku
V létě se můžete oddávat radovánkám, které vás v zimě nasytí.


Jako správného městského balíka mě v létě ani nenapadlo myslet na to, že se zima zeptá: a co hodláš uvařit dnes? Bude to opět špageta s oregánem, nebo snad zelenina na kari?

Jídelníček se tak v zimě stával trochu monotónní, protože z hypermarketů se snažím vždycky zmizet hyper-rychlostí a většinou mě žádná síla neudrží u regálů s kořením. Nehledě na to, že aroma z nakoupených pytlíků mi téměř vždy připomíná především seno.

Když mi opět za pár let došlo, že mám vlastní a skvělý zdroj i na zimu, rozhoupala jsem se a vytunila svou kuchyň svazky bylin zavěšenými v průvanu. Nejprve všechny zežloutly a ty, které nezežloutly, po několika měsících zanesl prach. Ale nakonec jsem se přeci jen vypracovala ke dvěma metodám uchovávání bylinek na zimu: sušení a zamražení.

Ať už zvolíte jednu nebo druhou, v obou případech  sbírejte stonky těsně před tím, než vykvetou. Především zelené byliny - petrželka, libeček a pažitka nemají už později tak intenzivní chuť a aroma.



Suché a zelené

Máte-li dostatek místa, využijte k sušení rošty, ale úplně v klidu je i jednoduše svažte provázkem a zavěste, raději dál ode zdi. V bytě dva plus kk je sušení bylin sice možné, ale využijte jen tu místnost, kde není vlhko a výpary. Zapomeňte tedy na kuchyň a koupelnu. Venku sušte jen tehdy, když je teplo, neprší a ve stínu. Jinak se bylinky spálí, chytnou plíseň nebo uhnijou.
 



Ideálním místem je půda nebo prostor, kde se moc nepráší a dobře v něm cirkuluje vzduch. Bylinky by měly být vysušené už během několika dní. Pak buď stáhněte lístky ze stonků, zavřete do sklenic a postavte tam, kam na ně nebude svítit přímé slunce. Můžete je i se stonky vložit do plátěného nebo papírového pytlíku a uchovávejte je i nadále v suchu.

Můžete sušit i v troubě nebo v sušičce, ale nikdy jsem to zatím nezkusila. Bylinky sušené v mikrovlnce mívají podobný výsledek, jako kdybyste v ní sušili ručník nebo kočku...

Bylinky na koření, které se suší velmi dobře

  • petržel 
  • libeček
  • kopr
  • bazalka
  • oregano
  • rozmarýn
  • tymián
  • šalvěj
  • máta
  • estragon


Zamrzlé léto

Ačkoli sušené bylinky jsou báječné, pro mě je mnohem použitelnější metoda zamražení. Nejen, že si mohu vzpomenout na „sušení“ během deštivého období, ale dokonce se mi zdá, že mražené bylinky si uchovávají více aroma a čerstvosti.

Skvěle vypadá po rozmrazení třeba pažitka. Bazalka je trochu jetá, ale když z ní nejprve uděláte pesto, zachová si šmrnc i po půl roce. Zamražte ho nejdřív jako ledové kostky a snížíte pozdější nebezpečí nehody při odkrajování množství menšího než malé...



Nebo bylinky položte na pergamenový papír či tácek, zamražte je, a když jsou tuhé, uložte je do popsaného pytlíku nebo kelímku. Nezapomeňte, že po pár měsících už je od sebe nerozeznáte :)

Moje metody jsou určené všem začátečnicím a začátečníkům. Viděla jsem ale různé další vychytávky, vím, že mě nadchly, ale bohužel si je vůbec nepamatuji. Prosím ty zkušenější z vás o sdílení dalších typů, ať už v komentářích pod článkem, nebo ještě lépe, ve svém profilu i s fotkami!

Díky, dobrou chuť a voňavé léto!

 



Autor: Marýna Fleischmann | Počet přečtení: 2830



0 komentáře


Pro vložení komentáře se přihlaš nebo zaregistruj.