0 Icon_fb_shadow

Osm tipů, jak využít co nejvíc z kuchyňských zbytků

Cf1e58f5d80eff9b611874d8e20a747ede6dee4a

Česneková pomazánka z přebytečné brynzy

Podívejte se na další fotografie



18.05.2015 14:40

Mám kamaráda, který se jmenuje Zbyňek. Je z dětského domova a celé dětství se trápil tím, že mu spolužáci ve škole říkali Zbytek. Teď už si z toho dělá legraci, protože konečně našel svou cenu. Pojďme i my najít hodnoty skryté ve zbytcích z naší kuchyně!

Zbytky byly dlouho jen pro legraci, ale dnes se chystáme jim vrátit respekt, který si zaslouží. Zpracování zbytků je skvělý způsob, jak rozumně nakládat s potravinami, snižovat svou uhlíkovou stopu, šetřit peníze a v neposlední řadě i čas. Vaše zbytky budou ovšem jen tak dobré, jak dobrá bude péče, kterou věnujete jejich úpravě, skladování a celé organizaci zbytkového hospodářství. Ze zbytku nebude nic dobrého, pokud se bude válet v lednici několik týdnů, než ho vyhodíte úplně. Zde je několik tipů, jak využít zbytkův potenciál.

1. Nedovolte zbytku trávit příliš času venku


Zbytek je jako časovaná bomba. Každým okamžikem, kdy je venku z ledničky, je jeho životnost ohrožena téměř dvakrát rychleji. Zvykněme si řádně zabalit a uložit každý zbytek potravin do dvou hodin po jídle (až samovolně zchládne - jěště teplý se po zabalení rychle zkazí). Tím se zajistí jeho čerstvost, až se příště stane součástí menu.

2. Zajistěte jeho bezpečnost


Se zbytkem se budete cítit dobře dvakrát. Nejdřív, když jej uklidíte do lednice, si budete říkat, jak jste chytří a šetrní, že jste jej zachránili. A pak po měsíci, když objevíte dlouhá modrá vlákna plísně na jeho povrchu a vyhodíte ho na kompost, si řeknete, že jste opravdu chytří, protože jste právě zachránili svůj holý život. Ale vážně - je dobré zbytek označit tak, abyste věděli, jak dlouho je v ledničce.  Většinou vydrží tři až pět dnů než se začne kazit - podle toho, o jaký druh jídla jde. Ovoce a zelenina by měly zůstat svěží po dobu nejméně pěti dnů nebo více, zatímco vařené maso by nemělo být skladovány déle než čtyři dny, pokud není umístěno v mrazáku při teplotě méně než -17 stupňů Celsia, kde pak může zůstat až jeden rok.


3. Správně skladujte

Zbytek vydrží nejdéle, když bude správně skladován. To znamená bez přístupu vzduchu a světla v chladničce při teplotě nepřesahující 4°C.

4. Zbytek je idividualita

Při velkém množství zbytků je obvykle lepší rozdělit je do několika mělkých nádob pět až osm cm hlubokých, než je uložit do jedné velké hluboké nádoby. Mezi nádobami by měl být zachován prázdný prostor, aby mohl studený vzduch cirkulovat, to vám pomůže udržet zbytky déle čerstvé. Také, pokud jste se rozhodli zbytky zmrazit, bude lepší to provést s malými porcemi, což pak bude výhodnější i při rozmrazování. 

5. Čichový a zrakový test

Snad nejhorší věc, která se může stát, je otevřít chladničku a setkat se s něčím, co nemůžete identifikovat. Vůbec netušíte, co to je. Může to být maso, může být dort. Obvykle se v takové chvíli snažím blafovat. „Zlato, je to dobré?“ „ A co to je?“ „Nevím, nikdy jsem nic takového neviděl. Vypadá to jako... masový dort!“ „Tak k tomu čichni a jestli nic necítíš, je to dobré!“  Ano, čichový a zrakový test je stále jednou z nejpopulárnějších metod, jak zjistit, zda je zbytek stále dobrý. Před opětovným použitím zbytku se mějte na pozoru před jakýmikoliv náznaky nepříjemného zápachu či plísně.

6. Sejde z očí, sejde z mysli


Jedním z největších problémů se zbytkem je, že je neustále tlačen hlouběji a hlouběji do chladničky, dokud není zapomenut. Udržujte proto nejstarší zbytky co nejblíže k přední straně a nezapomeňte si plánovat dopředu týdenní menu tak, aby mohly být použity v co největší možné míře.

7. Zvykněte si na plánování kreativních jídel


Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zajistit, aby byl zbytek zkonzumován, je připravit z něj nové chutné jídlo. Můžete buď vytvořit podobné jídlo jako originál, nebo něco úplně nového - nebojte se být kreativní! 

8. Pokud máte pochybnosti, vyhoďte to


Dělají vám to ostatní také? Nabízejí vám nějaké jídlo, které když nesníte, budou muset vyhodit? „Tady je něco k jídlu, Petře. Pospěš si, už se to kazí!“ „Něco pro vás, Adélo. Jezte rychle, ta zelená část už je v pohybu!“ „Tady, Báro, ať to nemusím házet prasatům!“ Pokud si nejste zcela jisti, zda je zbytek stále dobrý, nedejte mu šanci. Nedovolte pocitům viny, aby vás nutily jíst něco, co byste neměli. Zkažený zbytek může člověku udělat velmi špatně. Pokud máte sebemenší pochybnost, ani neochutnávejte, rovnou zbytek vyhoďte. Avšak za použití výše uvedených tipů byste se neměli uchýlit k vyhazování vůbec! 

Dobrou chuť :)



Autor: Jan Davač | Počet přečtení: 2837



0 komentáře


Pro vložení komentáře se přihlaš nebo zaregistruj.