0 Icon_fb_shadow

Podporujme svého sedláka na biojarmarku

47729ec6491ded2d042210fda7e9452a65664ef0

1. litoměřický biojarmark v září 2011
foto: Adéla Kubíčková, Bio.cz

Podívejte se na další fotografie



30.09.2011 16:22

Farmářské trhy ne vždy naplňují představy kupujících, původ zboží je leckdy nejasný. Brněnský Biojarmark však nabízí „jídlo s příběhem“.

Čestmír Klos, Česká pozice


Svoji produkci na Brněnském Biojarmarku nabízejí a její příběh i slovně vyprávějí přímo sedláci a výrobci. Pořádající Ekologický institut Veronica jich sezval dvacítku převážně z nejbližšího okolí Brna. Z popisků na každém stánku se zákazníci dovědí, z jaké dálky bylo zboží dovezeno přímo na proslulý Zelný trh. Čím méně kilometrů, tím méně znečišťujících emisí, hluku a zátěže z dopravy.





„Přestože zájem o biopotraviny stoupá, stále není jednoduché sehnat místní biopotraviny. Lidé mnohdy ani nevědí, že v jejich okolí existují ekologické farmy,“

připomíná Veronika Fišerová z Ekologického institutu. Zároveň lidem ukazuje možnosti, kde v Brně nakupovat místní biopotraviny po celý rok.

Touha lidí po zdravých potravinách vede zájemce až k přímému nákupu od sedláků. Brňané mají dnes a zítra příležitost na biojarmarku uzavřít s výrobci smlouvu o pravidelných dodávkách čerstvé zeleniny, mléka, sýrů či masa na celou příští sezónu. „Je to podobné jako předplatit si časopis, připojit se může každý zájemce,“ vysvětluje Fišerová.

Přímý prodej od výrobce však může mít i volnější podobu. „Máme na ukázku biobedýnky – je to bedna zeleniny a ovoce, kterou si lidé mohou každý týden objednat přes internet přímo z farmy a vyzvednout na asi deseti místech v Brně. Je v nich sezónně to, co se zemědělci urodí,“ doplňuje Fišerová.


V čem se liší biojarmark od bohulibě se rozvíjejících farmářských trhů?


„Na mnoha farmářských trzích není pro zákazníka jednoduché vyznat se v kvalitě potravin. Biojarmark klade na rozdíl od farmářských trhů větší důraz na životní prostředí – to znamená nejen na potraviny lokální, ale navíc se značkou bio. Ekologické zemědělství totiž nepoužívá umělá hnojiva a pesticidy a nechává za sebou zdravější a pestřejší krajinu, která se pak lépe brání třeba povodním,“
vysvětluje Fišerová.
 




Čerstvá a zdravá zelenina se v představách lidí stala symbolem biopotravin. Velký zájem o ni jeví vegetariáni a vegani. Takže mnozí zákazníci si neuvědomují, že v kvalitě bio lze zakoupit i vepřové či jehněčí speciality. Čím dál větší oblibě se těší biovíno, vzrůstá rozmanitost biotvarohu a biosýrů z kozího, ovčího i kravského mléka, k nabídce patří med z Moravského krasu či koření z Pálavy.

Ale čaj, kakao či kávu nelze vypěstovat za humny a navzdory zásadám o šetrné dopravě je nezbytné je dovážet z velké dálky. Tak jsou alespoň nabízeny se známkou fair trade, která zaručuje, že byly vypěstovány v chudých zemích šetrným způsobem bez dětské práce a za ceny, které zemědělcům zajišťují sice skrovnou, ale trvalou obživu.
 




Další články k tématu na České pozici

Nežer ten řízek

Maďarsko: Hranolková daň



Autor: Čestmír Klos | Počet přečtení: 2207



0 komentáře


Pro vložení komentáře se přihlaš nebo zaregistruj.