2 Icon_fb_shadow

Polévka pro nezadané

Ed0876cf4fac92fb66ccaead03d9602eaf8c9f69

Přítel na horách, čočka na stole
foto: Matryoshka

Podívejte se na další fotografie



24.04.2014 17:54

Recept je vhodný pro nekuchaře, kteří si umí uvařit maximálně čaj a ještě ho připálí.
 

Přítel odjel na pár dní pryč, takže jsem se rozhodla navařit to, co by nejen při bezmasé stravě na talíři nemělo chybět – luštěniny, na bio trhu bezpochyby vždy k sehnání. Nejvíc miluju zeleninovou polívku na tisíc způsobů. Nejen, že je extrémně rychle hotová, ale taky jí vždycky navařím tolik, aby jí stačilo několik dalších dnů jen ohřát.

Zeleninová polévka na tisíc způsobů splňuje všechna moje kritéria. Můžu ji uvařit z toho, co mám zrovna doma a nemusím ztrácet čas nakupováním. Mezi top 100 se ale zařadila také tím, že ji můžu uvařit v jediném hrnci. Vařila jsem jí už na koleji, protože se vešla do mého studentského rozpočtu, jen k ní časem přibyla i zelenina a koření :)

Tady je jeden z tisíce receptů:

Rajčatovo-čočková polévka KARI

1 hrnek červené čočky

3 – 8 hrnků vody
můžete použít i kuřecí vývar nebo zeleninový bujón, ale voda bohatě stačí

1 plechovka rajčat
Můžou být i čerstvá, někdo je napaří horkou vodou a sloupne slupku, tím já se neobtěžuji, protože ve slupce je nejvíce živin, ale vy si nějak poradíte. V zimě je lepší kupovat rajčata v plechovce, než vyhnané preparáty z vytopených skleníků.

½ velké cibule
nebo 1 malá cibule, 1 malá bio cibule váš rozpočet nezruinuje

1 nakrájená paprika
barva záleží na vašem vietnamském prodejci zeleniny a jeho aktuálním sortimentu

pár nakrájených brambor
klidně se to může zvrtnout i v bramboračku s čočkou

koření: kmín, zázvor, kayenský pepř, černý pepř, česnek... co dům a skříňka s kořením dá a co vám chutná

Červenou čočku můžete použít rovnou do polévky, vaří se krátce. Obyčejnou čočku je lepší nechat nabobtnat, nevím jak dlouho přesně, přes noc by to mělo stačit určitě :) Přidejte všechno a vařte dokud se vám chce, bohatě stačí 10 minut, něco možná bude tvrdší, o to víc vitamínů v zelenině zůstane.

Další varianty polévky získáte tak, že do nich v libovolném množství přidáte fazole, cizrnu, pórek, řepu, sezamová semínka, lněná semínka, petržel, ovesné vločky, pohanku, mrkev, řapíkatý celer, fenykl, dýni a podobně.

Název pak upravíte podle toho, čeho je v polévce nejvíc.

Jak je to těžké?

Naprosto irelevantní kategorie - je to snadné!
 



Autor: Katka Kněží | Počet přečtení: 3224



2 komentáře


Pro vložení komentáře se přihlaš nebo zaregistruj.
2.

Evžen Líbezný      více než 6 let (07. 05. 2011 17:54)

čert vem obrázek, ale ta kuchařka… s ní by byla radost v kuchyni třeba i vařit.

1.

Jan Horčík      více než 6 let (06. 04. 2011 14:11)

moc kulantní obrázek!