0 Icon_fb_shadow

Sága o konzervantech v kosmetice

4a607741e37c083bc2cc613d6bbfb1f149ac9ce6

Konzervanty můžete ve své kosmetice s klidným srdcem vynechat
foto: internet

Podívejte se na další fotografie



8.05.2015 05:00

S Petrem Radiměřským* jsme připravovali několik článků na téma přírodní látky v kosmetice. Pokus napsat na toto téma něco jednoduchého a srozumitelného často dopadl jako vypracovaná maturitní otázka z chemie. Tento rozhovor jsme s ním vedli na téma konzervanty přes e-mail, takže výsledný text je jedním z takových. Malý výlet do chemické laboratoře se vám ale vyplatí. Navždy se zbavíte zmatků a pochybností o konzervantech v kosmetice.

Co jsou vlastně konzervanty?

Konzervanty mají jednu zásadní vlastnost - i v nepatrných koncentracích zastavují na určitou dobu růst nejrůznějších mikroorganismů. Tím dávají výrobkům čas, než podlehnou přirozenému koloběhu látek v přírodě a poslouží jako potrava mikroskopické říši.
 
Jsou vítaným pomocníkem všude tam, kde je zapotřebí zaručit určitou dobu skladovatelnosti. Tento popis ale předurčuje konzervantům i další vlastnost. V čistém stavu jsou totiž konzervační látky většinou ne-li rovnou jedovaté, tak alespoň dráždivé.

 

Proč je třeba věnovat pozornost konzervačním látkám v kosmetice?

Ze stejného důvodu, jako se jim věnujeme v potravinách. Přes kůži se totiž do těla vstřebají téměř stejně dokonale, jako přes trávicí ústrojí.


Je líh šetrný konzervant?

Líh neboli ethanol není primárně určen pro konzervaci a je mnohem dráždivější než jiné látky primárně určené pro konzervaci a navíc se musí použít o řád vyšší koncentrace (cca 15 %). Někteří výrobci s ním však své produkty konzervují.

Produkt, který obsahuje líh tedy sice lze označit jako produkt "bez konzervantů". Ale výrobek bez konzervantů ještě automaticky neznamená hypoalergenní nebo šetrný.

Líh je ovšem mnohem méně toxický než další rozšířený konzervant - formaldehyd. Mnoho konzervantů funguje právě na postupném uvolňování formaldehydu. A někteří průmyslový výrobci neváhají použít čistý formaldehyd i do kosmetiky...
 



PA - RA - BE - NY, říkám to dobře?

Dnes už je snad toto slovo dostatečně skloňované. Parabeny se používají jako kosmetický konzervant již hodně dlouhou dobu. Jedná se o směsi esterů para-hydroxybenzoové kyseliny. Tvůrci receptur na ně nedají dopustit a dermatologové by je nejradši viděli v propadlišti dějin. Na parabeny totiž existují opravdu ošklivé alergické reakce asi u 0,5-1 % populace, což ještě neznamená statisticky výrazný problém. Problémem ovšem je, že parabeny se používají velmi často a pravděpodobnost výskytu alergické reakce se dramaticky zvyšuje.


Obejdeme se bez konzervantů?

Kosmetika bez konzervantů má jednu velikou nevýhodu. Nepoužijeme-li v receptuře konzervant, nebo alespoň antimikrobiální látky, podléhá rychle bakteriím, kvasinkám, plísním nebo houbám a je třeba ji uchovávat v naprosté sterilitě, tmě a hlavně v chladu.

Při optimálních podmínkách však může kosmetika bez konzervantů vydržet i několik měsíců.
 
Výjimku tvoří olejová kosmetika, tedy bezvodá, kde konzervant není zapotřebí, zato však jsou třeba antioxidanty, kterých má příroda naštěstí velikou zásobu (karotenoidy, tokoferoly, polyfenolycké látky a podobně).

Výrobky, které obsahují vodu, se bez konzervačního systému neobejdou. Konzervanty v takových výrobcích mohou být vybírány tak, aby měly co nejmenší senzitivizující potenciál. Například směs aktivních látek kyseliny benzoové, fenoxyethanolu, dehydroacetové kyseliny, ethyhexylglycerin a polyaminopropyl biguanid.

Benzoová kyselina je běžný konzervant jak v kosmetice, tak v potravinářství. Její senzitivizující potenciál je velmi nízký stejně jako její toxicita.


Dehydroacetová kyselina
je méně běžný konzervant, který má velmi nízkou toxicitu a senzitivizující potenciál.

Fenoxyethanol
(nebo také růžový éter či monofenylglykoléter) se v lidském organizmu rychle odbourává a v kosmetice zesiluje účinek obou látek tím, že zvyšuje propustnost buněčných membrán.


Používaná koncentrace se pak má pohybovat v rozmezí od 0,2 do 0,4 % (všechny složky dohromady).
 

Tak tedy konzervujete i ve výrobcích Nobilis Tilia?

Ano, je to zcela v souladu s naším svědomím. Záruční doba našich výrobků se pohybuje v rozmezí 9 -12 měsíců. Umožňuje nám udržet procento konzervace na velmi nízké úrovni.
 


 


Do certifikovaných přírodních a bio výrobků CPK a CPK BIO, které obsahují vodu však výše uvedený konzervant použít nelze...

Přesně tak. Zde používáme směs benzoanu sodného, sorbanu draselného a kyseliny mléčné.

Sorban a benzoan jsou běžnými potravinářskými konzervanty a jejich celková koncentrace ve výrobku nepřekračuje 0,5 %.

Kyselina mléčná se používá k dosažení optimálního pH pro konzervant a také pro její příznivý vliv na lidskou pokožku.

Mezi přírodní konzervanty můžeme zařadit ještě fenethylalkohol, neboli růžový éter. V Nobilisce ho používáme třeba v hyaluronovém séru a získává se například z geraniové silice.

Novým trendem v konzervování přírodní kosmetiky pak je používání tzv. multifunkčních látek, které v přípravku hrají více rolí zároveň. V poslední době se tak můžeme setkat s výrobky, které jsou konzervované kombinací speciálních emulgátorů (monoacyl glycerolů s krátkým řetězcem, MAG) a látek zvyšujících propustnost buněčných membrán, což jsou nejrůznější estery glykolu a glycerolu. Ty například u nás používáme k výrobě deodorantů.
 

* Petr Radiměřský pracuje v oddělení výzkumu a vývoje ve společnosti Nobilis Tilia s.r.o.


Autor: Karin Drechslerová | Počet přečtení: 4701



0 komentáře


Pro vložení komentáře se přihlaš nebo zaregistruj.